Introducerea Regiunii de Vest a Greciei

Regiunea de Vest a Greciei este una dintre cele 13 regiuni ale Greciei, ocupând Nord-Vestul peninsulei Peloponez și extremitatea de vest a zonei Mainland Greece. Este deliminată de Marea Ionică, Golful Kyparissia, Golful Patras și Golful Cortinic. Grecia de Vest este împărțită în trei Unități Regionale – Aitoloakarnania, Achaia și Ilia, care sunt de asemenea divizate în 19 municipalități. Regiunea Greciei de Vest este cea de a 4-a regiune din punct de vedere al populației din Grecia: 679.796 locuitori. Locuitorii lucrează în principal în domeniile serviciilor, comerțului și industriei. Grecia de Vest posedă o forță de muncă ce activează în activități mai degrabă simple (producție, comerț, etc), decât complexe (antreprenoriale), care să producă valoare adăugată, și manifestă mai degrabă interese individuale decât colective. Numărul de angajați din regiune a fost în 2012 de aproximativ 233.600 persoane. Procentul ocupării forței de muncă raportat la nivel național este de aproximativ 6% (media fiind 5,85%, iar mediana 5,84%).

Profilul Rural al Regiunii

Sectorul rural (agricultura, creșterea animalelor, pescuitul și silvicultura) este unul dintre cei mai importanți piloni de creștere și dezvoltare a regiunii. Conform unei analize recente (2014) efectuată de Ministerul Dezvoltării, Grecia de Vest deține o concentrare puternică de muncitori din zonele rurale și agricultură (poziția a 9 din cele 272 de regiuni Europene), precum și de muncitori în IMM-uri (poziția 26 între regiunile Europene). Având aceste lucruri în minte, IMM-urile joacă un rol foarte important în reconstrucția bazei productive a regiunii. Sectorul rural includr, pe lângă sectorul primar, și cel secundar (agro-industria, procesarea alimentelor, industria lactatelor, etc) și cel terțiar (turismul, comerțul, transporturile, etc). Ramura procesării alimentelor concentrează cel mai mare număr de angajați din Grecia de Vest.

Punctele tari ale Economiei Rurale 

  • Condițiile de bază (materie primă de calitate, resurse naturale, capital uman) sunt deja prezente în regiune; 
  • Activitățile economice principale includ producerea de produse agricole; 
  • Regiunea de Vest a Greciei este localizată într-o poziție strategică importantă, în centrul Greciei. Regiunea a câștigat în anul 2017 „Premiul European pentru Regiunea Antreprenorială”.

Provocările Economiei Rurale 

  • Consolidarea competitivității antreprenoriatului local în zonele rurale din Regiune; 
  • Creșterea ratei de angajare în sectoarele agro-turismului, industria manufacturieră, etc;
  • Promovarea produselor locale de calitate în scopul creșterii valorii adăugate a acestora și creșterii veniturilor din mediul rural; 
  • Dezvoltarea infrastructurii potrivite pentru informarea, educarea și pregătirea potențialului productiv în vederea reducerii fenomenului de „exod al creierelor”.

Pentru ce este cunoscută Regiunea 

  • Situ-uri arheologice unice și locații istorice de foarte mare importanță culturală precum Olympia (locul nașterii Jocurilor Olimpice), Mesollonghi (orașul sacru al Războiului de Independență a Greciei), etc.
  • Punct nodal ca poartă vestică a țării (Podul Rio – Antirrio);
  • Frumusețea naturală și a mediului înconjurător neafectată de intervenția omului;
  • Bază productivă puternică și multidimensională în sectorul primar (ulei de măsline, viticultură, fructe citrice, legume, creșterea animalelor, pești, etc);
  • Instituțiile de Educație și Cercetare care oferă spații foarte atractive pentru companii și promovează inovația în diferite sectoare ale economiei.

Introducerea Autorității Regionale a Greciei de Vest

Autoritatea Regională a Greciei de Vest, ca și structură a administrației publice de nivel secund, numără peste 800 de angajați, împărțiți în 22 de Directorate și 2 întreprinderi de dezvoltare și Fondul Regional pentru Dezvoltare.

Introducerea lui Spyros Papaspyrou

Spyros este Șeful Departamentului de Politici Regionale

Telefon: 0030 261361 3630

Email: [email protected]

Două lucruri despre Spyros

Spyros are experiență în programele destinate economiei rurale și antreprenoriatului.

Are un PhD în Economie Rurală, MSc, MEd.

Ce iubește Spyros la regiunea sa 

  • Diversitatea peisajelor;
  • Locația, mediul cultural și resursele umane;
  • Regiunea de Vest a Greciei este una dintre zonele cheie (din Grecia și întreaga lume) care produce căpșuni. De la producție, la marketing-ul căpșunilor (în principal export), un IMM rural trebuie să acopere o gamă largă de activități. Este impresionant faptul că există atât de multe IMM-uri în regiune care au integrat departamente de C&D. Asta face ca aceste IMM-uri să devină membre ale pieței mondiale de căpșuni.

Schimbările prefigurate spre a fi implementate în Regiunea de Vest a Greciei

Sprijinul și promovarea ecosistemelor antreprenoriale locale, schimbarea mentalității jucătorilor cheie în favoarea antreprenoriatului și a învățării pe tot parcursul vieții.