Energy company offers companies to lend the roof for solar panels

The energy company Bixia is launching a new offer to companies. According to their website, the offer means that you lend the roof of your business to the energy company. Bixia then installs solar panels if your company buys the produced electricity. This means that private companies could have solar panels installed in a smooth way without making any investment.

Nu lanserar elbolaget Bixia en soleltjänst för företag som vill låna ut sina tak för att producera solel Den nya tjänsten innebär att fler företag snabbt kan få tillgång till hållbart producerad solenergi utan att själva behöva göra någon investering. Avtalet med Bixia går ut på att du lånar ut taket på din verksamhet till dem i utbyte mot att du köper den el som produceras, skriver Bixia på sin hemsida.

På Bixia har deras produktansvarige märkt en trend av att allt fler företag är intresserade av använda mer hållbart producerad energi. Då är solceller ett bra alternativ. Samtidigt är det många som drar sig för att det kan innebära bygglov och att det är lång väntetid för att få det statliga bidraget till solcellsinstallationer. Genom att införa ett koncept som innebär att företaget slipper investeringskostnaden själva samtidigt som Bixia sköter allt det administrativa och praktiska runt installationen kan solceller installeras på ett smidigare sätt.

- Med vårt nya erbjudande "Solklart" har vi gjort det enkelt för företag som vill vara med och bidra. Vår övertygelse är att det ska vara lätt att göra rätt, säger Jesper Wendel, produktansvarig på Bixia.

Konceptet bygger på att kunden lånar ut sitt tak och betalar ett förutbestämt pris per kWh under hela avtalstiden.

Det först företaget som använder den nya tjänsten är en ICA-butik i Småland Det blev ICA-affären i Moheda som nappade först på erbjudandet.

Niclas Stenberg som driver ICA-affären tycker att det lika självklart att köpa el som är närproducerad och förnybar som att köpa ekologiska och närproducerade grönsaker.

– Ja, för mig är det solklart att dra mitt strå till stacken för att bidra till en hållbar värld. Nu har jag solpaneler på butikstaket och det har inte kostat mig en krona, mer än att jag förbinder mig att köpa elen som produceras på taket. Dessutom är det en bra kundmagnet, det syns att Ica i Moheda bryr sig, säger Niclas. Dessutom är de flesta svenskar mycket positivt inställda till solel. Enligt en undersökning som SOM-institutet har genomfört tycker 80 procent att vi borde satsa mer på solel.

Source and more information